چه قصد داشته باشید یک استارتاپ راه اندازی کنید، چه یک شرکت تولید لوازم اداری، باید توضیح دهید که کسب و کار و بیزینس شما چه توجیهی دارد و با رقبای خود چه فرقی می کند. در این مواقع است که بایستی با نوشتن یک بیزینس پلن درست و اصولی راه مناسبی را برای کسب و کار خود پیش ببرید. این برنامه به سرمایه گذاران، وام دهندگان و شرکای بالقوه درک درستی از ساختار و اهداف شرکت شما ارائه می دهد. در این مقاله مجله موسسه توسعه کسب و کار حامی قصد داریم بهترین نکات و روش ها را درباره ترسیم نقشه راه برای کسب و کار به شما آموزش دهیم.
نوشتن طرحهای کسب و کار و بیزینس می تواند کمی پیچیده باشد. باید تحقیق و تحلیلهای زیادی انجام دهید تا همه جنبه های کسب و کار شما را پوشش دهد. بنابراین قبل از شروع به کار باید کمی وقت بگذارید و همه چچیز را درباره اهداف خود و کسب و کارتان انالیز و بررسی کنید. در این صورت می توانید بهترین طرح کسب و کار و بیزینس را بنویسید و به عنوان نقشه راه از آن استفاده کنید.
جزئیات خاص یک طرح کسب و کار در بین صنایع و مشاغل مختلف، متفاوت است. با این حال اکثر برنامه های تجاری شامل پنج جزء کلیدی است:
در ادامه می خواهیم به بررسی این 5 مولفه کلیدی نوشتن طرحهای کسب و کار و بیزینس بپردازیم.
خلاصه اجرایی یکی از مهم ترین بخش های یک طرح کسب و کار است. در خلاصه اجرایی باید به صورت چکیده توضیح دهید انتظار دارید کسب و کارتان چه کارهایی انجام دهد. یک خلاصه اجرایی خوب باید قانع کننده باشد و بیانیه ماموریت شرکت به همراه توضیحات کوتاهی از محصولات و خدمات آن را در بر بگیرد. همچنین خیلی خوب است به طور خلاصه توضیح دهید که چرا شرکت خود را راه اندازی می کنید و جزئیات مربوط به تجربه خود در صنعتی که وارد آن می شوید را نیز درج کنید.
یکی از بخش های نوشتن بیزینس پلن شرح شرکت است. شرح شرکت شامل اطلاعات کلیدی در مورد کسب و کار شما از جمله اهداف و مشتریانی است که می خواهید به آنها خدمات ارائه دهید. در این بخش توضیح میدهید که چرا شرکت شما از سایر رقبا متمایز است، نقاط قوت و مزیتهای رقابتی شرکت خود را شرح می دهید و یک نمای کلی از شرکت خود ارائه می کنید.
ارائه یک نمای کلی به شرح زیر:
یک مرور کلی از شرکت دید سریعی از مقوله هایی مانند مدل کسب و کار و بیزینس، قابلیتهای عملیاتی، منابع مالی، فلسفه کسبوکار، اندازه تیم، کد رفتاری و اهداف کوتاهمدت و بلندمدت ارائه میدهد.
بخش محصولات و خدمات توضیح میدهد که کسب و کار و بیزینس شما چه چیزی را به مشتریان خود ارائه میدهد، این خدمات و محصولات چگونه ارائه میشوند و هزینههای مربوط به جذب مشتریان جدید و اجرای فروش را هم توضیح میدهد.
تاریخچه شرکت، جدول زمانی رویدادهایی است که از زمان تاسیس آن تا به امروز در تجارت شما رخ داده است. این تاریخچه مشخصات مختصری از بنیانگذاران و سوابق آنها، تاریخ تاسیس شرکت، هرگونه دستاورد و نقاط عطف قابل توجه و سایر حقایق و جزئیات مشابه را شامل می شود.
در این قسمت باید اثبات کنید که درک درستی از زیر و بم صنعت و بازاری که می خواهید به آن وارد شوید دارید. باید به کمک داده ها و آمارهایی که روندها و موضوعات صنعتی را تحلیل می کنند، نقاط قوتی که در توضیحات شرکت خود برجسته کرده اید را اثبات کنید. باید نشان دهید که سایر مشاغل چه می کنند و چگونه موفق می شوند یا شکست می خورند.
در تحلیل بازار باید بتوانید مشتریان هدف را به درستی ترسیم کنید. یعنی بتوانید میزان درآمد، عادات خرید، خدماتی که نیاز دارند و سایر اولویت های مشتری هدف خود را شناسایی کنید. مهمتر از همه اینکه تجزیه و تحلیل و اعداد و ارقامی که ارائه می دهید باید به این سوال پاسخ دهد که چرا کسب و کار و بیزینس شما می تواند این نیازها را بهتر تامین کند.
طرح بازاریابی و فروش یکی از مهمترین بخش های نوشتن بیزینس پلن است. در طرح بازاریابی باید توضیح دهد که چطور می خواهید به بازار نفوذ کنید، چطور می خواهید برند خود را به خریداران معرفی کنید، چطور می خواهید وفاداری به برند خود را ایجاد کنید، چطور می خواهید فروش را افزایش دهید و چطور می خواهید در یک محیط رقابتیِ همیشه در حال تغییر در اوج باقی بمانید.
در طرح فروش باید به نحوه فروش محصولاتی که میسازید یا خدماتی که میخواهید ارائه دهید، پاسخ دهید. استراتژی فروش شما باید مشخص باشد. باید تعداد نمایندگان فروشی که می خواهید تاسیس کنید و چگونگی بکارگیری آنها را مشخص کنید. به طور کلی استراتژی بازاریابی و فروش شما باید مشخص باشد تا سرمایه گذاران با ریسک کمتری روی کسب و کار و بیزینس شما سرمایه گذاری کنند.
اگر به بودجه نیاز دارید، درخواست تامین مالی به کمکتان می آید. این بخش بر میزان پولی که برای راه اندازی کسب و کار و بیزینس خود نیاز دارید و نحوه برنامه ریزی برای استفاده از سرمایه ای که جمع آوری می کنید تمرکز می کند. بهتر است در این مرحله یک جدول زمانی برای بودجه اضافی که ممکن است برای تکمیل پروژه های مهم دیگر نیاز داشته باشید تهیه کنید.
درخواست تامین مالی برای گرفتن وام باید نمای کلی از وضعیت مالی فعلی، سرمایه مورد نیاز، پیش بینی ها و برنامه های بازپرداخت وام را ارائه دهد.
هنگامی که یک سرمایه گذار طرح کسب و کار و بیزینس شما را مطالعه و نظر مساعد خود را اعلام می کند، زمان آن می رسد که درخواست بودجه کنید. سرمایهگذاران باید تفکیک دقیقی از مبلغ مورد نیاز و توضیحی درباره اینکه چرا مبلغ درخواستی برای عملیات و گسترش کسب وکار شما ضروری است بدانند. برنامه مالی شما باید شامل تجزیه و تحلیل هزینه های راه اندازی، هزینه های عملیاتی، هزینه های اداری و منابع درآمد باشد.
داشتن نقشه راه به موفقیت استارتاپ و بیزینس شما کمک می کند تا با موفقیت به پایان سفر خود برسید. طرح های کسب و کار و بیزینس هم همین کار را برای کسب و کارهای کوچک و بزرگ انجام می دهند. آنها نقاط عطفی را که برای ایجاد یک کسب و کار کوچک و بزرگی سودآور ضروری است را مشخص می کنند.
طرح های کسب و کار و بیزینس همچنین برای شناسایی و غلبه بر موانع در مسیر موفقیت ضروری هستند. هر بخش از یک طرح تجاری به شما کمک می کند تا به اهداف خود از جمله جنبه های مالی، بازاریابی، عملیات و فروش برسید.